De meerderheid van de mensen eten nog steeds onvoldoende vezels om levensbedreigende gezondheidsproblemen zoals kanker, beroerte en hartziekten te voorkomen. De meeste volwassenen komen slechts aan 60 procent van hun aanbevolen dagelijkse vezelinname.
Het klopt inderdaad dat het eten van bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen een nadelig effect kan hebben op personen die lijden aan darmstoornissen, maar in het algemeen zal het regelmatig consumeren van een voldoende hoeveelheid vezels helpen om uw spijsverteringsstelsel in een gezonde en stabiele toestand te houden.

Alles met mate

Het verhogen van uw vezelinname is niet zo eenvoudig als het opnemen van zoveel mogelijk vezelrijke voedingsmiddelen in uw dieet en dit zo snel je kunt.
Je moet je lichaam de tijd geven om zich aan te passen. De beste manier is om stapsgewijs over te gaan op vezelrijk voedsel. Het is net als gewichttraining, langzaam beginnen en stelselmatig opbouwen
Als je bijvoorbeeld volkorenbrood aan uw dieet hebt toegevoegd, kan je na een week of twee meer fruit gaan eten of overgaan op bruine rijst.

Vloeistof is de sleutel

Als u niet genoeg water drinkt, ondervindt u mogelijk niet de voordelen die worden toegeschreven aan een vezelrijk dieet, zoals het voorkomen van obstipatie.
En al zeker als je regelmatig koffie of alcohol drinkt. Om het vochtafdrijvende effect te compenseren moet je nog meer water drinken om ervoor te zorgen dat vezelrijk voedsel in je dieet een positief effect heeft op je welzijn.

Welke voedingsmiddelen moeten worden opgenomen

Vaak dezelfde vezels consumeren is geen ideale benadering.
In plaats daarvan zou je moeten proberen variatie in je dieet te introduceren door vezelrijk voedsel uit verschillende bronnen te eten.
Hier zijn enkele manieren waarop u meer vezelrijk voedsel kunt gaan eten:

  • In plaats van een suikerachtige ontbijtgranen , kunt u kiezen voor een volkoren granen.
  • Je kan de vezelinname ook verhogen door het eten van volkoren brood, bulgar tarwe of bruine rijst.
  • Aardappelen in de schil.
  • Peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen en snijbonen, zijn een grote bron van vezels.
  • Buiten de zetmeelachtige vezels is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende verse groenten en fruit binnenkrijgt.